Kijk in je kot! - de Aziatische hoornaarhoornaar

Sinds enkele jaren heeft de Aziatische hoornaar (AH) zijn intrede gedaan in Vlaanderen en ook in SLH (al 10 nesten in SLH in 2022). De AH is een exotische wesp die jaagt op insecten en een grote voorkeur heeft voor honingbijen. Hierdoor vormt ze een groot gevaar voor de biodiversiteit en de imkerij en is ze volgens de EU verordening 1143/2014 verplicht te verdelgen.

Herkennen

Hoornaars zijn bijna dubbel zo groot als een wesp of honingbij. Als eenvoudig trucje kan je de grootte van een 1 euro muntstuk in gedachten nemen. Hoornaars zijn altijd groter dan het muntstuk.

Nesten herkennen 

De Aziatische hoornaar vormt verschillende types nesten gedurende het jaar. In het voorjaar maakt de koningin een embryonest aan dat even groot is als een pingpongballetje en meestal laag tegen de grond (<4m) te vinden is op een beschutte plaats. Wanneer de eerste werksters uitkomen, groeit dit nest verder uit tot de grootte van een volleybal. Halfweg de zomer verhuist 70 procent van alle nesten naar een hoger gelegen plaats, in de top van een boom (vaak boven de 20 meter). 30 procent van de nesten verhuist niet en groeit ter plaatse verder uit. Een nazomernest is ovaal- of peervormig en bruin van kleur en kan een diameter van 1 meter bereiken. Ondanks de grootte van het nest is het niet gemakkelijk op te merken door het dichte bladerdek. Merk je een nest maar op nadat de bladeren al van de bomen zijn gevallen en het nest niet langer actief is, dan is een melding hiervan op vespawatch.be of waarnemingen.be nog steeds heel nuttig. Elke melding van een nest (actief of niet) levert ons belangrijke info over de verspreiding van de soort.
(Bron Natuurpunt)

Voorjaar(A)

Ø10cm - 1 koningin ♀


Waar

Laag bij de grond, beschut, garage, tuinhuis, houtmijt,... <4m hoog

Zomer(B)

Ø10-25cm - 1♀+ 100werksters


Waar

Laag bij de grond, beschut, garage, tuinhuis, houtmijt,... <4m hoog


Najaar(C)

Ø25-90cm - 2000 tot 5000werksters 

Tot 350 nieuwe ♀ voor volgend jaar

Waar?

Hoog in boomtoppen

Wat kan je zelf doen?

Denk je een Aziatische hoornaar gezien te hebben of heb je een nest gelokaliseerd? Meld dit dan steeds op vespawatch.be of waarnemingen.be

Wil je zelf ook actief meezoeken naar nesten van de Aziatische hoornaar? Neem dan contact op met ons via het contactformulier!. 

Aan de hand van het plaatsen van wiekpotten met lokstof proberen we de Aziatische hoornaar te lokken. De hoornaars vliegen herhaaldelijk van een wiekpot naar het nest, Dit geeft informatie over de vliegrichting en afstand tot het nest. Wanneer deze dan op een kaart worden uitgezet kan de mogelijke locatie van een nest bepaald worden.